By vladimir.isailovic / ZANIMLJIVOSTI / 0 Comments

10TB besplatno na cloud-u

Kineska kompanija Tencent, poznata po servisa za razmjenu poruka QQ i WeChat, sledeće godine će korisnicima iz celog svijeta besplatno ponuditi 10 TB prostora za skladištenje podataka u oblaku.

Za poređenje, slični popularni servisi u svetu nude znatno manji besplatni prostor za skladištenje pa tako Dropbox nudi 2 GB, SkyDrive 7 GB, Box 10 GB, a Mega 50 GB slobodnog prostora bez ikakve naknade. Međutim, u Kini je ovako veliki kapacitet normalna pojava. Baidu i Qihoo nude 1 TB besplatno, dok Alibaba i Tencent 10 TB.
Takva ponuda je do sada bila ograničena samo za korisnike u Kini. Tencent će prvi ponuditi ovakvu uslugu korisnicima izvan Kine i to na engleskom jeziku. Korisnici koji se registruju putem Tencent QQ naloga na početku će dobiti 1 TB slobodnog prostora, koji će rasti u odnosu na količinu uploadovanog sadržaja do navedene vrednosti od 10 TB.
Podaci korisnika koji se registruju izvan Kine biće skladišteni na serverima smeštenim u SAD-u i zemljama jugoistočne Azije. Osim usluge skladištenja podataka u oblaku, uskoro će korisnicima izvan Kine biti dostupna i Tencent-ova aplikacija slična Instagram-u, Story Camera.

Izvor: IT VESTI